Strand

Nekünk a Balaton a Riviéra
Strand

Balatongyörök strandja minden szempontból ideális.

A falu központjában található, nagy alapterületen. A strand főbejárat felőli oldalán nagy lidós partszakasz várja a kisgyermekkel érkező fürdőzőket, ahol árnyas fák hűvösében, vagy éppen a napon is találhat magának ideális helyet mindenki. A másik oldalon, a hátsó bejárat felől hagyományos strand, s szintén árnyas és napos területek hívogatják a csobbanni vágyókat. A víz kristálytiszta, a strand kék hullám díjazott minden évben, vize sekély, fokozatosan mélyülő, így gyorsan felmelegszik. A panoráma az egész strand területéről lenyűgöző.

Csodálatos kilátás nyílik a tanúhegyekre, a szigligeti várra, Badacsony méltóságteljes alakjára. Számos büfé, újságárus, nyilvános illemhelyek, kabinok, öltözőfülkék szolgálják a kulturált pihenést. A sportolni vágyók számára igazi paradicsom a balatongyöröki strand. Foci, röplabda, tenisz, vitorlázás, szörfözés, evezés, kosárlabda és még számos sportág közül választhat az, aki aktívan akarja eltölteni szabadidejét. Szervezett formában zajlik a szörf- és vitorlás oktatás, így akár kezdőként is bárki belevághat az ígéretes kalandba. A vízi bicikli szerelmeseinek sem kell aggódni, számtalan különböző alakú és színű vízi jármű közül választhatnak.

A gyerekek legnagyobb örömére vízi csúszda, gyermekmedence, játszóterek, homokozó, ugráló vár, blob, animáció áll rendelkezésre egész nyáron. Az animáció keretében a gyerekek kézműves programokon, sportvetélkedőn és csoportos játékokon vehetnek részt, a szülők nyugodt szívvel hagyhatják gyermekeiket az animátorokra; izgalmas és tartalmas elfoglaltságot biztosítanak a gyerekeknek. Minden ideális elhelyezkedésű, közel van a strandhoz: a hajóállomás a közvetlen szomszédságban található, mint ahogy a vasútállomás, az élelmiszerbolt, a horgászkikötő és a bicikliút is. Kerékpárral könnyen megközelíthető a strand, és a biciklik elhelyezése is megoldott. A strand, mint az egész falu is, nyugodt, családias hangulatú, egész napos kikapcsolódásra kiválóan alkalmas. A strandon a teljes szezonban vízi mentők teljesítenek szolgálatot és állandó orvosi ügyelet biztosított.

 

Belőpőjegyek és nyitva tartás a szövegre kattintva megtekinthetőek.

VIHARJELZÉS

A Balatonon minden év április 1-től október 31-ig vihar-előrejelző és viharjelző szolgálat működik. A viharjelzés figyelemmel kísérése saját biztonságunk szempontjából fontos. A vihar erejét tekintve alapfok, első- és másodfokú viharjelzést különböztetünk meg.

 

ALAPFOK

Ha a jelzőrendszer alapon van, akkor a legerősebb széllökések a következő órákban várhatóan nem haladják meg az erős, 40-45 km/h sebességet. Alapfok esetén nem lép működésbe a viharjelző lámpa.

 

ELSŐFOKÚ VIHARJELZÉS

Elsőfokú viharjelzés esetén a szél várhatóan erősebb lesz, mint 45 km/h, azonban nem haladja meg a 60 km/h sebességet, a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. A szélirány figyelemmel kísérése nagyon fontos. Például, ha valaki az északi parton fürdik, amikor elrendelik az elsőfokú viharjelzést, és déli szél van, nem kell annyira aggódni, nagyok lesznek a hullámok (bár ezekkel is érdemes vigyázni), de mindenképpen hamar partot érünk, ha azonban északi szél van, és az északi parton vagyunk, akkor nagy a veszélye annak, hogy elsodródunk. Ilyenkor kerülni kell a gumimatracos, gumicsónakos stb. eszközökkel való fürdőzést és ha már elvitte a szél a fürdőeszközt, akkor se ússzunk utána, nem érdemes kockáztatni az életünket pár ezer forintért.

 

MÁSODFOKÚ VIHARJELZÉS

Másodfokú viharjelzés esetén már viharos – 65 km/h-t meghaladó – szél várható, a viharjelző lámpák percenként 90-szervillannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben fürödni tilos! Továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). Aki megszegi ezeket a szabályokat az felelőtlenül kockáztatja az életét. A másodfokú viharjelzést nagyon sokszor nem veszik figyelembe a fürdőzők, pedig Ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Ilyenkor számítani kell arra, hogy “porzani” fog a víz, ami azt jelenti, hogy a vízfelszín felett akár 40-50 cm magasságban is 80-90 % páratartalmú a levegő, tehát itt is szinte lehetetlen levegőt venni. Ilyen helyzetben arra kell törekedni, hogy kikerüljünk ebből a rétegből valamilyen módon.

HolidaySportcentrum


« Balatongyörök