Kirándulóknak

A természet kedvelői számára számos lehetőset kínál Balatongyörök és környéke.
Kirándulóknak

Túraútvonalak

A Keszthelyi-hegység és a Balaton találkozása Balatongyöröknél csodálatos környezetet hozott létre.

A hegység ideális túrázásra, számtalan lehetőség van családoknak, kisgyermekkel, vagy hosszabb útvonalra vágyóknak, nehezebb terep iránt érdeklődőknek, de könnyebb útvonalat keresőknek is.

A lehetőségek száma szinte korlátlan. Számos kilátó, barlang, látnivaló csalogatja a természet szerelmeseit. Az erdőben a fák hűvös árnyéka ideális menedék a nyári nap forrósága elől. Túratérképet a helyi Tourinform irodából lehet beszerezni, s már indulhat is a felfedezés. A térképek jelölik a látnivalókat, távolságokat, útvonalakat, így nehézséget már csak a sok lehetőség közti választás okozhat.

 

Balatongyöröknél, a Keszthelyi-hegységben halad a Pele apó tanösvény, amelyet a Balaton Felvidéki Nemzeti Park alakított ki, kifejezetten gyerekek számára. Az összesen 38 állomásból álló, 8,5 km hosszú tanösvény a térség erdei élőhelyeit, növény- és állatvilágát mutatja be. A tanösvény több irányból is megközelíthető, csatlakozni lehet rá a Szépkilátótól, az Afrika múzeumtól, vagy a balatongyöröki Bélap-völgytől. Az ismeretterjesztő táblák angol és magyar nyelven nyújtanak információt. A tanösvényről és környezetéről 24 oldalas kiadvány is készült, amely egyben útikalauz is a területhez.

Túraútvonalakban bővelkedik a Keszthelyi-hegység. Ezek közül több is Balatongyörökközelében halad, vagy indul. Túrával eljuthatunk a település közelében található alábbi kirándulópontokhoz:

Szépkilátó: Kellemes sétát tehetünk a falu határában található Szépkilátóhoz. Innen nyílik a legszebb panoráma a Balatonra. Alatta a Római-forrást tekinthetjük meg, amely egykoron egy római fürdő vizét táplálta. Ha útközben megéheztünk, vagy megszomjaztunk, akkor a 71-es út túloldalán a büfékben bőséges kínálattal találkozunk mind ital, mind étel tekintetében.

Szalonnasütő: A falu fő utcáján végighaladva, majd a 71-es úton át, és tovább haladva egyenesen az erdő irányába találjuk a szalonnasütőt. A kis tisztás kiválóan alkalmas szalonnasütésre, piknikezésre. Eső ellen védelmet nyújtó kis faházak találhatók itt.

A terület távolsága a faluközponttól 2000-2500 méter. Innen indulva több kilátót is felkereshetünk gyalogosan, például a Bisekütetőt (az erdőben a műúton tovább haladva, mintegy 600 méter, majd jobbra kanyarodva fel a völgyfőig), a Bél Mátyás kilátót a Garga-hegyen (a földúton jobbra), a Batsányi kilátót (a szalonnasütőtől jobbra kanyarodva a földúton 450 métert haladunk a kis tisztásig, innen a szemben lévő hegyen már látszik a kilátó, ahonnan a panoráma csodálatos).

Szobakü barlang kb. 5000 méterre található a faluközponttól, a szalonnasütőtől indulva tovább a műúton, majd 1200 méter után a kettes kilométerkőnél jobbra letérve, a földútra. Kb. 1700 métert haladunk tovább, majd itt nyiladék vezet fel a szemben lévő hegyre. Jobbra a völgyben 150 méter után megtaláljuk a mohás sziklákat, amelyek között rejtőzik a barlang.

Szent Mihály dombot úgy érhetjük el, hogy a falu központjában álló ABC után balra vezető úton haladunk egészen a Szent Mihály dombig. A távolság körülbelül 2500 méter. A Szent Mihály dombon álló templom már messziről látszik. A Csodabogyós barlang a balatonedericsi Afrika Múzeumtól gyalogösvényen haladva közelíthető meg, a barlang bázisépületének GPS koordinátái: 46.7923, 17.37026.

Rendszeresek a bakancsos túrák és nordic walking túrák a területen, profik és kezdők számára egyaránt kínálnak programot.

Bővebb információ az alábbi telefonszámon: 30/617 3893.

A Keszthelyi- hegységben halad az országos kék-túra útvonal. Az útvonalakról bővebb információ www.turistautak.hu – n található. Györöki szervezésű túrák: „nem túlélő túra” gyerekeknek; oda-vissza túra, gyógynövény túra, hétkilátó túra, csodabogyós túra, nagymama túra.

Bece-hegyi séta: Becehegyen sok szép, XIX századi műemlék présház és pince található. A séta során a hangulatos pincék között pazar panorámában gyönyörködhetünk, s ha megszomjazunk, betérhetünk egy-egy pincébe jóféle györöki bort kóstolni.

Büdöskúti Arborétum: Balatongyörökön a szalonnasütőtől indulva mintegy 5 kilométeres sétával érhetjük el az 1937-ben létrehozott fagyűjteményes arborétumot. A területen esőbeálló faház, szalonnasütésre alkalmas hely található. Nevét az egykor a területen található forrás vizéről kapta. A forrás a bauxitbányászat következtében kiapadt. Egykor vaddisznótenyészet, később csikónevelő telep működött itt. Az 1976-ban védetté nyilvánított hely közelében helyezkedik el a hősi rendőrkutyák temetője. A terület GPS koordinátái: 46.76149 / 17.348947.

A büdöskúti arborétum a Keszthelyi-hegység déli részének leglátogatottabb vidéke, mely Keszthelytől 12 km-re Balatongyörök határában helyezkedik el. Változatos fajta összetételű erdőrészletekből áll, és funkcionálisan is jól szolgálja a természetet, nyugalmat, csendet kedvelők igényeit.

Rövidebb kerékpártúra

Balatongyörökön halad át a Balatoni Bringakörút.

A bicikliút a településen közvetlenül a tó partján halad, így bringázás közben a panorámában is gyönyörködhetünk. Az balatongyöröki szakasz mentén négy kerékpáros pihenő áll a megfáradt biciklisek rendelkezésére.

A balatongyöröki strandbejárónál biciklitároló és ivóvíz vételezési lehetőség várja az itt megpihenő bicikliseket. Keszthely irányába haladva útba esik a Szent Mihály domb Vonyarcvashegyen. Ez mindössze pár kilométeres túra, így a kisebbek is nyugodtan bevonhatók a mókába. A dombon érdemes megcsodálni kis kápolnát és a balatoni panorámát.

Gyenesdiáson található a Bringatanya, ahol az esetleg szükséges javítások elvégezhetők a bicikliken. Egyéb kerékpár tartozékok is beszerezhetők, s pihenés közben jólesik az itt kapható fagyi.

Tovább haladva a bringakörúton a következő állomás Keszthely. A távolság kb. 10 km. Itt számos látnivaló közül választhatunk: Festetics kastély, Balatoni Múzeum, Csigaparlament, Játékmúzeum, Marcipánmúzeum, Georgikon Majormúzeum, stb. Akinek ez a távolság elegendő, az a keszthelyi kikötőből hajóval könnyen visszajuthat Balatongyörökre.

Balatongyörökről a másik irányba haladva az első látnivaló a Szépkilátó és a Római-forrás. Érdemes itt megállni, hiszen a Balaton legszebb panorámáját lehet innen megcsodálni. Pihenőpadok, árnyékot adó fák szolgálják a kerekezők feltöltődését.

Továbbindulva hamarosan újabb látnivaló következik, az Afrika Múzeum. Gyerekekkel biciklizve különösen érdemes itt megállni, hiszen számukra nagy élmény lehet, s a távolság is ideális a kicsiknek, amely kb. 2 km. Továbbhaladva egy kicsit távolabb Szigliget következik. Számolni kell azzal, hogy a várhoz feljutni bizony komolyabb emelkedő, Szigliget vára viszont csodálatos. Már a bicikliútról is messziről látni a várat, amely méltóságteljesen őrködik a tó fölött. A kilátás lenyűgöző.

Balatongyörök központjából elindulva haladhatunk a faluban is, letérve a bicikliútról. Ilyenkor is több látnivaló és útvonal közül választhatunk. Egyenesen a falu főutcáján haladva, majd a 71-es úti körforgalmon átkelve szintén egyenesen haladva jutunk a szalonnasütőkig. Ez a mintegy 3 kilométeres táv.

tő.

Hosszabb kerékpártúra

Hajóval megtéve a Badacsony-Fonyód közti távolság lehetőséget teremt arra, hogy egy hosszabb túra keretében a déli és az északi part egy részét is bejárhassa az a bringás, akinek nem okoz gondot egy 60-70 km-es szakasz teljesítése sem.

Balatongyörökről indulva a bringakörúton Balatonederics irányába haladva útba esik az Afrika Múzeum és a Szigligeti vár is. A parton haladva pedig számos strand csábít fürdőzésre. Badacsonyba érve feltétlenül meg kell kóstolni egy pohár híres kéknyelűt. A hegyre is érdemes felmenni, bár kétségtelen, hogy nehéz, meredek terep vezet fel. Innen az út hajóval vezet Fonyódra, a déli partra. Fonyódról indulva számos kis üdülőfalu sorakozik a tó partján.

Az út során csodálatos panoráma nyílik az északi part hegyeire is. Balatonszentgyörgy híres látványossága a Csillagvár; ha elegendő idő maradt a táv hátralévő részére, akkor érdemes megtekinteni. Ebédre és egy kis pihenésre kiválóan alkalmas lehet a faluban található Gulya csárda. Igazi magyaros ízek várják az ide betérőket. Ebéd után érdekes látnivaló a fenékpusztai római kori romok (Valcum) maradványai, valamint a szintén Fenékpusztán zajló madárgyűrűzési bemutató.

Tovább haladva már Keszthely következik, számtalan látnivalóval. Érdemes megtekinteni a Festetics-kastélyt, ahol hintómúzeum, vadászati kiállítás, modellvasút gyűjtemény is megtekinthető akár tárlatvezetéssel is. Keszthely után Gyenesdiás, majd Vonyarcvashegy következik, mindkét településen strand, erdei pihenők és kilátók találhatók, egyéni teherbírás kérdése, hogy ki hol tér le a bringaútról a hegység irányába. Vonyarcvashegy határában a Szent Mihály domb található, az út ideális befejezése. Bár kisebb próbatételt igényel, de a kilátás mindenkit kárpótol. Innen már csak 2 kilométer Balatongyörök, könnyű terepen. A táv biciklivel kb.: 60 km.

 

Útvonal: Balatongyörök – Badacsony – Fonyód – Keszthely – Gyenesdiás – Vonyarcvashegy – Balatongyörök (kb.: 60 km).

 

Balatongyörökről érdemes elindulni nyugati irányba is, nemcsak a bringakörúton, hanem letérve arról, felfedezve a Keszthelyi-hegységet. Keszthely biciklivel és hajóval is megközelíthető, kinek-kinek erőnléte és ízlése szerint. Keszthelyről Cserszegtomajon át haladva kisebb emelkedő árán megmászható a Margit-kilátó. Tovább haladva következik Rezi, ahol a falu felett régen vár állt – ma ennek romjai láthatóak felújított formában.

A romokhoz az út főleg az utolsó szakaszon meredek, de az itteni panorámára sem lehet panasza senkinek. Reziből kanyargós, meredeken lejtős út vezet Zalaszántóra. A faluban 13. századi templom áll kis kápolnával, valamint Európa legnagyobb sztupája teszi romantikussá az erdei képet. Akinek van energiája, „átugorhat” Tátika romjaihoz. A legenda szerint a török időkben a két vár földalatti összeköttetéssel rendelkezett. Az alagút bejárata még ma is látszik. Aki nem tér ki Tátikához, annak Zalaszántóról Várvölgyre vezet az útja. Hosszú egyenes következik, lakatlan terület, árnyékra az úton nem lehet számítani. Várvölgyön érdemes megállni egy jó helyi ebédre a Szent Domonkos étteremben.

Továbbindulva Vállus következik többnyire emelkedőkkel. A falu főutcája meredek, beérve az erdőbe az út kissé lankásabb, de összességében végig emelkedik Büdöskútig. Büdöskútnál pihenők, tűzrakóhelyek várják az erdő szerelmeseit. Innen a balra kanyarodó úton kell tovább haladni Balatongyörökre, többnyire könnyű, csak néhol emelkedő terepen. A táv biciklivel kb.: 45 km.

 

Útvonal: Balatongyörök – Keszthely – Cserszegtomaj – Rezi – Zalaszántó – Várvölgy – Vállus – Büdöskút – Balatongyörök (kb.: 45 km).

Szépkilátó

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja.

A Szépkilátó szabadon látogatható. Ingyenes parkoló, piknik asztalok, büfék várják az arra látogatókat.

A kilátás lenyűgöző: balra a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Az egykori vulkanikus tevékenység nyomait őrző hegyek körülölelik az öböl keleti részét. Ezt a látványt már csak a Szigligeti vár képe tudja fokozni. Balra, a tanúhegyek előterében magasodnak az újjáépített várfalak, melyek történelmi hangulatot keltenek a szemlélőben.

A Szépkilátó alatti domb tövében pedig a Római forrás található, amely a római korban vízzel látta el az akkor itt álló villát és a hozzá kapcsolódó fürdőt.

Szent Mihály domb

Balatongyörök és Vonyarcvashegy határán, egy dolomit magaslaton csodálható meg a Szent Mihály domb és kápolna.

Maga a domb 136 méter magas, s kiemelkedik a környező tájból, messziről magára vonja a tekintetet vízen és földön egyaránt. Még a Keszthelyi-öbölből is megfigyelhető, a rajta található kápolnával együtt.

Golfozási lehetőségek

Pár száz méterre található a Balaton partjától és a Szépkilátótól, panorámával aSzigligeti-öbölre és a tanúhegyekre.

A golfpályához ingyenes balatoni strand tartozik. Minden hónapban tartanak egy nyílt napot, amikor bárki megismerkedhet a golfozás rejtelmeivel.

Jelenleg a pályának kilenc lyuk található, amelyet kétszer végigjátszva teljes, 18 lyukas játékot lehet játszani.

A pályán bérelhető komplett golf szett, valamint büfé kínál frissítőket és szendvicseket a játékosoknak.

 

Szöveg és képek forrása: http://balatongyorok.hu/

 

« Programok