Borbarátoknak

Balatongyörök és környéke ideális választás az igazi balatoni borok kedvelői számára.
Borbarátoknak

Bortúrázás

Balatongyörök klímája mediterrán jellegű.

Ennek köszönhetően nagyon jól érzi itt magát a szőlő. A földtani adottságok is megfelelőek, így nem csoda, hogy a területen már a rómaiak is foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A déli, napsütötte lankák ideálisak a szőlő optimális fejlődéséhez, édes, jó évjáratú borok készítéséhez. Sok helybeli család őrzi a hagyományt, s készít ma is kitűnő bort.

A legismertebb szőlőfajták az Olaszrizling, Ezerjó, Rizlingszilváni, Irsai Olivér és a Cserszegi Fűszeres. Számos program kerül megrendezésre a borkultúra keretében (Vince napi pincenapok, Orbán napi bórkóstoló, Márton napi borszentelés, valamint a borfesztivál és bordalfesztivál). Becehegyen számtalan borospince és présház áll, felújított és régi állapotában. Itt-ott a nádtetős pincék aranysárgán villannak ki a zöldellő szőlősorok közül.

A látvány lenyűgöző: a becehegyi kápolna mintegy őrszemként emelkedik ki a pincék és szőlők sorából, a háttérben pedig Badacsony körvonalai jelzik a Szigligeti-öböl határát.Bortúrák keretében bejárható az egész Becehegy, meglátogathatók a pincék, s ki-ki egy-egy pohár kóstolóval győződhet meg a balatoni borok kiváló minőségéről.

Régi présházak

A településen a múltban jelentős borászati-szőlészeti tevékenység folyt.

Bár még napjainkban is sok pince várja boraival a szomjas utazót, igazán csak a régi présházakat csodálva érezhető, hogy a múltban itt a bor körül forgott az élet. Több pincén felfedezhető még ma is a XIX. századi stukkódíszítés.

Badacsony

Badacsony igazi borparadicsom.

Egyike a tanúhegyeknek, amelyek a terület egykori vulkanikus tevékenységéről tanúskodnak. Gyönyörű látványt nyújt a hegy, s magáról a hegyről is csodaszép a panoráma.

A nyári nap sugarai gyakran hoznak létre különleges évjáratokat a Badacsonyi borrégió jellemző szőlőfajtáiból, a Szürkebarátból, Olaszrizlingből, Kéknyelűből, Muskotályból, és Chardonnay-ből.

 

Szöveg és képek forrása: http://balatongyorok.hu/

 

« Programok